erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
71865
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71865

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Het woonhuis, met 18de-eeuwse kern, is sterk verbouwd in 1868. Verankerde baksteenbouw met bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels. Woonkamer voorzien van schouw opgetrokken in gesinterde baksteen. Vloer met gebakken rood-zwarte tegels. Deels onderkelderd met kelder voorzien van tongewelf en vloer met rode plavuizen.

De stal met schuur en centrale doorrit is in twee fasen tot stand gekomen. Het linkergedeelte, in gebruik als schuur, gaat vermoedelijk terug tot de 18de eeuw en is opgetrokken in gele baksteen voorzien van steunberen en verluchtingsspleten. Het rechtergedeelte in gebruik als stal, is een verankerde rode baksteenbouw.

  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in: Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 4, Tielt, 1970, p. 102-103.
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, p. 22, nummer 184.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Fort van Beieren

  • Is deel van
    Fortstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71865 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.