Hoeve bestaande uit losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Koolkerke
Straat Fortstraat
Locatie Fortstraat 25, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve bestaande uit losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Fortstraat nummer 25. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Het woonhuis, met 18de-eeuwse kern, is sterk verbouwd in 1868. Verankerde baksteenbouw met bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels. Woonkamer voorzien van schouw opgetrokken in gesinterde baksteen. Vloer met gebakken rood-zwarte tegels. Deels onderkelderd met kelder voorzien van tongewelf en vloer met rode plavuizen.

De stal met schuur en centrale doorrit is in twee fasen tot stand gekomen. Het linkergedeelte, in gebruik als schuur, gaat vermoedelijk terug tot de 18de eeuw en is opgetrokken in gele baksteen voorzien van steunberen en verluchtingsspleten. Het rechtergedeelte in gebruik als stal, is een verankerde rode baksteenbouw.

  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in: Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 4, Tielt, 1970, pagina's 102-103.
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, pagina 22, nummer 184.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Fortstraat

Fortstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.