Hoeve Fort van Beieren

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Fort van Beieren", sinds 2000 in gebruik als restaurant. 17de-eeuwse hoeve van het langgeveltype met geïncorporeerde stal- en schuurvleugel onder ongelijkmatig pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met een zwart gepekte plint.

Woonhuis van vier traveeën en één brede opkamertravee. Beide zijgevels van de opkamertravee zijn afgewerkt met vlechtingen. Stalvleugel van zes traveeën en schuur met centrale doorrit.

Interieur. Woonhuis met bewaarde moer- en kinderbalken. Driebeukige schuur met schaargebinten. Op een stijl staat: "SEYD/ STEFAENUS VAN/ DER STAPPEN DYE/ DRONCKE DOOD/VIEL VAN DE/ TRAPPEN 1698".

• DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in: Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 4, Tielt, 1970, p. 103.
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, p. 23, nummer 203.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia