erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
71879
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71879

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) van 1869. Waarschijnlijke oorspronkelijke ordonnantie: woonhuis-stal-schuur; het dienstgedeelte is thans gewijzigd.

Bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien). Woonhuis aan straatzijde. Gecementeerde plint. De rectertravee is beraapt. Overhoekse muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Hardstenen gevelsteen in de zijgevel aan straatzijde: M.S/ G.R/ 1860. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel. De benedenvensters van de zijgevel aan straatzijde hebben tevens een hardstenen latei en waren voorheen beluikt. De woonhuisdeur is rechthoekig in een hardstenen omlijsting. Getoogde voormalige staldeur. De zijgevel behield zijn vlechtingen; het aandak verdween.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71879 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.