erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
71894
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71894

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Tweeledige hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (mechanische pannen), beide gebouwen met nok loodrecht op de straat. Rechts van het erf het woonhuis met stal.

Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën. Gewijzigde muuropeningen, behalve het zolderluik in houten kozijn van de stal. De aandaken van de zijgevels verdwenen, de vlechtingen bleven behouden.

Tegenover het woonhuis, de dwarsschuur met stal. Overhoekse muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Getoogde staldeur en venstertje. Korfboogvormige schuurpoort. Recente garagepoort. Zijgevels met aandak en vlechtingen, en topstuk aan de straatzijdegevel.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71894 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.