Hoeve Sanderhof

Beschrijving

Eén van de oudste hoeven van Kessenich. Vermeld in de 17de eeuw als Den hof in de San, eigendom van Hendrik van Bouckholt, scholtis in Weert. In 1847 in het bezit van de rentenierster Linssen uit Neeritter.

U-vormige hoeve, met de open zijde van het erf naar het zuiden. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat ze afgebeeld als een hoeve met losstaande bestanddelen in U-vormige opstelling, gelegen binnen een omhaagde boomgaard, en met de moestuin in de noordhoek. Het was toen een belangrijke hoeve waar vier knechten en drie meiden inwoonden. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) zijn de losstaande delen aaneengesloten tot het huidige, U-vormige geheel.

Hoewel de U-vormige opstelling behouden bleef werden de gebouwen grondig gewijzigd. Het woonhuis is volledig nieuw. De westelijke stalvleugel behield zijn oude kern, doch de muuropeningen werden gewijzigd. In de zuidelijke zijgevel met vlechtingen bevindt zich een sterk verweerde, mergelstenen gevelsteen met opschrift: […] /ANNO/ [..] 22.

Het ruime bakhuis, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen, en waarschijnlijk daterend van eind 18de of eerste helft 19de eeuw bleef behouden, ten zuiden van het erf. Witgekalkt bakstenen gebouw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gepikte plint. Getoogde deur; rechthoekig venster in houten kozijn. Zijgevels met aandak en vlechtingen; in de linkerzijgevel twee ronde uilengaten.

• S.N., Ken je gemeente... Kinrooi, (Kinrooi), 1981. Kijk op Kinrooi, 1991. Jubileumboek. 20 jaar Geschied- en heemkundige kring Kinrooi 1976-1996, Kinrooi, 1996, p. 129, 549-550.