Teksten van Burgerhuizen en winkelpand in neoclassicistische stijl

Burgerhuizen en winkelpand in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuizen en winkelpand in neoclassicistische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gemiddeld drie bouwlagen hoog en drie traveeën breed, oorspronkelijk onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, verrijkt met imitatievoegen op de begane grond, panelen, kordons en doorlopende lekdrempels. Centrale balkons met balustrade of ijzeren borstwering. Rechthoekige vensters, soms in geriemde omlijsting.

Nummer 19: burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1875, opgetrokken in opdracht van J.A. Schrijnemaekers.

Nummer 20: winkelpand met een gevelbreedte van drie bij twee traveeën op de hoek van Lange Lozanastraat en Rudolfstraat, voor eigen rekening opgetrokken door de architect-aannemer Jacobus Van Loo, naar een ontwerp uit 1882.

Nummer 56: burgerhuizen, resterend pand van een geheel van twee gekoppelde woningen (nummers 56-58), voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Henri Vermeiren, naar een ontwerp uit 1896.

Nummer 76: burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer F. Stallaerts, naar een ontwerp door de architect Frans Stuyck uit 1889.

Nummer 84: burgerhuis, resterend pand van een geheel van vier gekoppelde rijwoningen (nummers 84-90), in 1895 opgetrokken door de aannemer Cornelius Burki, in opdracht van Theodoor Vandeweyer-Lembrechts en Louis Somers-Vanderavoort. Gedecapeerde gevel.

Nummer 128: burgerhuis met twee bouwlagen, resterend pand van een geheel van vijf gekoppelde rijwoningen (nummers 122-130) gebouwd in opdracht van Theodorus Callaerts, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1898.

Nummers 134-136: twee gekoppelde burgerhuizen gebouwd in opdracht van August Van Geel en Charlotte Leys, naar een ontwerp door de architect Jean De Coster uit 1899. Nummer 136 is later verhoogd met een tweede verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1875#707 (nummer 19), 1882#638 (nummer 20), 1896#1752 (nummer 56), 1889#391 (nummer 76), 1895#413 (nummer 84), 1892#1010 (nummer 128) en 1899#988-989 (nummers 134-136).

Auteurs:  Braeken, Jo

Burger- en hoekhuizen in neoclassicistische stijl ()

Nummers 8, 10, 12, 20, 22, 34, 36, 38, 56, 78, 82, 84, 98, 134 en 136. Hoek- en rijhuizen met enkelhuisopstand van drie bouwlagen in neoclassicistische stijl, uit laatste kwart 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels verrijkt met imitatievoegen, panelen, kordons en doorlopende lekdrempels. Centrale balkons met balustrade of smeedijzeren leuning. Rechthoekige vensters, soms in geriemde omlijsting. Nummer 22 met dubbelhuisopstand en segmentboogvormige muuropeningen. Nummer 84: nu ontpleisterd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita