Hoeve Hof aen Genbroek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof aen Genbroek

Beschrijving

Dit is 't Gene Vijverbroek of Broekerhof, een groot leen van Kessenich, vermeld in de leenkaart van 1478. Hoewel de hoeve door middel van muurankers gedateerd is 1757, is de oudste voorstelling die in de Atlas van de Buurtwegen (1845); hier is het een tweeledige hoeve, met het hoofdgebouw op de plaats van het huidige gebouw. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat een langgestrekte hoeve weergegeven, maar met een andere inplanting. Het gebouw werd in 1992 grondig gerestaureerd en verbouwd. Alleen het algemene volume bleef behouden. Vóór de restauratie was het een langgestrekte hoeve met ordonnantie dwarsschuur-stal-woonhuis.

• HENKENS P., Geschiedenis van Kessenich, Kessenich, 1979, p. 529; 531-532; 537-538.