Herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect en aannemer Jacobus Van Loo, naar een ontwerp uit 1880. De uitgevoerde gevel wijkt af van het ontwerp, dat voorziet in een poortrisaliet en een volwaardige tweede verdieping in plaats van de mezzanine. Het hotel behoort tot het late oeuvre van Van Loo, van wie in Antwerpen bouwdossiers voor een zestigtal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1857 tot 1889, het merendeel voor eigen rekening. Het betreft burgerhuizen van een conventioneel type in neoclassicistische stijl, veelal individueel, soms per twee, drie of meer gekoppeld tot groepsbebouwing. In zijn beginperiode van eind jaren 1850 tot eind jaren 1860 was Van Loo vooral actief in het Stationskwartier (Bisschopsstraat, Ommeganckstraat, Simonsstraat, Jacob Jacobsstraat en Belgiëlei), en tijdens de jaren 1870 ook aan de Leien. Aan het einde van zijn loopbaan realiseerde hij begin jaren 1880 behalve het hotel in de Lange Lozanastraat nog een reeks panden in de nabijgelegen Rudolfstraat, waaronder het hoekhuis van beide straten.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een twee bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de twee middentraveeën. Deze worden op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade en voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, op begane grond en eerste verdieping in geriemde omlijsting, de koetspoort geaccentueerd door een sluitsteen. De mezzaninevensters met afgeronde bovenhoeken zijn vlak omlijst. Een klassiek hoofdgestel met architraaf en houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de koetspoort en vensters is bewaard; smeedijzeren keldertralies.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1880#576.