Teksten van Herenhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7191

Herenhuis in neoclassicistische stijl ()

Herenhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect en aannemer Jacobus Van Loo, naar een ontwerp uit 1880. De uitgevoerde gevel wijkt af van het ontwerp, dat voorziet in een poortrisaliet en een volwaardige tweede verdieping in plaats van de mezzanine. Het hotel behoort tot het late oeuvre van Van Loo, van wie in Antwerpen bouwdossiers voor een zestigtal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1857 tot 1889, het merendeel voor eigen rekening. Het betreft burgerhuizen van een conventioneel type in neoclassicistische stijl, veelal individueel, soms per twee, drie of meer gekoppeld tot groepsbebouwing. In zijn beginperiode van eind jaren 1850 tot eind jaren 1860 was Van Loo vooral actief in het Stationskwartier (Bisschopsstraat, Ommeganckstraat, Simonsstraat, Jacob Jacobsstraat en Belgiëlei), en tijdens de jaren 1870 ook aan de Leien. Aan het einde van zijn loopbaan realiseerde hij begin jaren 1880 behalve het hotel in de Lange Lozanastraat nog een reeks panden in de nabijgelegen Rudolfstraat, waaronder het hoekhuis van beide straten.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een twee bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de twee middentraveeën. Deze worden op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade en voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, op begane grond en eerste verdieping in geriemde omlijsting, de koetspoort geaccentueerd door een sluitsteen. De mezzaninevensters met afgeronde bovenhoeken zijn vlak omlijst. Een klassiek hoofdgestel met architraaf en houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de koetspoort en vensters is bewaard; smeedijzeren keldertralies.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1880#576.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194795 (geraadpleegd op ).


Herenhuis ()

Enkelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, in neoclassicistische stijl, uit tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hoge arduinen sokkel, brede puilijst en breed balkon met balustrade op zware consoles, gelede architraaf, mezzaninovensters en houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijstingen, hoofdverdieping met balusters.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7191 (geraadpleegd op ).