erfgoedobject

Hoeve Slichtenhof

bouwkundig element
ID
71915
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71915

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Slichtenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Tweeledige hoeve met oude inplanting, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). De huidige gebouwen dateren waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Eerste vermelding in 1584 als eigendom van het agnetenklooster van Maaseik. Ze werd verbeurd verklaard en verkocht in 1798 aan J.G. Smeets die optrad voor Comp. Huguier.

Beide gebouwen met nok loodrecht op straat; ten noorden van het erf het woonhuis, waarschijnlijk voorheen woonhuis-stal, ten zuiden de langsschuur en stal. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Woonhuis op gecementeerde plint. Gewijzigde ordonnantie. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk links; in de linkerzijgevel een thans onleesbare mergelstenen gevelsteen.

Ook de muuropeningen van het dienstgebouw werden vrijwel allemaal gewijzigd. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk. Getoogde schuurpoort in de linkerzijgevel, mogelijk gewijzigd. In de rechterzijgevel een volledig verweerde, mergelstenen gevelsteen.

Vooraan het erf bevindt zich een eik.

  • JANSSEN-AERTS H., Aantekeningen over het verleden van Kinrooi, Maaseik, 1958, p. 48, 77-79.
  • GEERKENS H.J. - SNIJDERS D., Oude hoeven te Ophoven-Geistingen, (Het Oude Land van Loon, 16, 1961, p. 235-272).

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Slichtenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71915 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.