erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
71925
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71925
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve (nok parallel aan de straat) met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur. De inplanting is oud: de hoeve is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Het huidige uitzicht dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën met getoogde, beluikte vensters en gewijzigde deur. Gewijzigde staldeur; rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Linkerzijgevel met aandak en kunstleien beschieting.

Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel .


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71925 (Geraadpleegd op 22-06-2021)