erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
71947
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71947

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk één herenhuis gebouwd in 1860. In 1925 verbouwt architect Luc Viérin (Brugge) het pand tot twee woningen waarbij de travee-indeling behouden blijft. De drie linkertraveeën worden aangepast: een rondboogdeur vervangt de koetspoort, op de verdieping wordt een erker met serliana aangebracht.

Nummer 27 heeft een gecementeerde pilastergevel waarvan de vensters op de verdieping gevat zijn in een doorlopende omlijsting, boven de erker een balkon met smeedijzeren balustrade. Het bewaarde schrijnwerk dateert van 1925. Nummer 29 is een eenvoudige lijstgevel met verbouwde begane grond en een bovenbouw met imitatievoegen.

  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Koolkerke, nummer 71.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 203/1925.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71947 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.