Teksten van Herenhuis in neoclassicistische stijl

Herenhuis in neoclassicistische stijl ()

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Gaspard J. Vinck, naar een ontwerp door Jan Schaeps uit 1875. De woning is representatief voor het rijpere werk van de architect, die actief was in Antwerpen vanaf de tweede helft van de jaren 1860 tot eind jaren 1890. In deze periode realiseerde hij tientallen burgerhuizen in de nieuwbouwwijken van de stad, vaak per twee of meer gekoppeld, en voor zover bekend zonder uitzondering in conventionele neoclassicistische stijl.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rondbogige koetspoort in geriemde omlijsting met cartouchesleutel, en op de eerste verdieping door een entablement en een balkon met balustrade, beide op voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensteropeningen, gelijkvloers in vlakke en op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met onderdorpel, de eerste verdieping geaccentueerd door cartouchesleutels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de koetspoort en vensters is bewaard; smeedijzeren keldertralies.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1875#738.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neoclassicistisch herenhuis ()

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in neoclassicistische stijl, uit laatste kwart 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie en bredere, benadrukte poorttravee met balkon op zware consoles. Horizontale ritmering door puilijst en doorlopende lekdrempels. Rechthoekige vensters in bandomlijsting, op hoofdverdieping met oren en stucwerksleutel, balkonvenster onder entablement. Rondboogpoort in geriemde omlijsting met cartouchesleutel en monogram MD.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita