• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, voormalig neerhof van het kasteel "Ter Loyghem", leen van de Burg van Brugge ontstaan in de 13de eeuw. De naam "Tempeliershoeve", zie gevelbord is niet historisch. Vermeld in de ommeloper van Groot-Reygaersvliet (1567), aangeduid op de Poppkaart (1842) in de nabijheid van het omwalde kasteel en gelegen bij de "Sluyssche Vaart" (Koolkerkse Steenweg). De hoeve van het langgeveltype is noordwest-zuidoost georiënteerd en bestaat uit een woonhuis, stallingen een schuur. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken, de zuidwestgevels zijn witbeschilderd op zwart gepekte plint. Vroeg 19de-eeuws uitzicht met oudere vleugel haaks op de schuur, de tuitgevel met vlechtingen is eventueel 18de-eeuws. Sommige vensters met schuiframen.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 4 februari 2004.
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, p. 8-9, nummer 29.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia