Kloostergebouwen met kapel

Straat Ronsaardbekestraat
Locatie Ronsaardbekestraat 55, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kloostergebouwen met kapel

Beschrijving

Ronsaardbekestraat nummer 55. Kloostergebouwen met kapel, in 1932 ontworpen door architecten Jozef en Luc Viérin (Brugge). Baksteenbouw met aan de straatkant een dakkapel (puntgevel) geflankeerd door twee puntgevels met schouderstukken. De ingangstravee heeft een beluifelde toegang met bekronend Mariabeeld in natuursteen, in de top een gevelsteen met de letters "A M" + kroontje. Gebruik van doorlopende banden ter hoogte van de onder- en bovendorpels. Rechthoekige vensters, drielichten op de verdieping. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, in de kapel met glas-in-lood. Dakruiter met klok en smeedijzeren kruis.

• STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 581/1932.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje