School en parochiezaal

Straat Ronsaardbekestraat
Locatie Ronsaardbekestraat 57-59, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed School en parochiezaal

Beschrijving

Ronsaardbekestraat nummer 57-59/ Dokwerkersstraat. School (gelegen in het bouwblok met enkel de ingang aan de straatkant en recenter gebouw aan de Sint-Jozefsstraat) en parochiezaal, gebouwd in 1931 en 1933 naar een ontwerp van de architecten Jozef en Luc Viérin (Brugge).

De parochiezaal is een sobere baksteenbouw van één bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Het hoekpand met puntgevel heeft de allure van een kapel cf. het verdiept portaal, beeld van Maria met Kind en oculus met geschilderd Christusmonogram.

• STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 941/1931, nummer 380/1933.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje