Eenheidsbebouwing van sociale woonhuizen van 1931

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Rij van elf arbeiderswoningen naar ontwerp van de Brugse architect Albrecht Seys en rond 1931 uitgevoerd door de broers Muylle van Gits, in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Brugse Maatschappij voor Goedkope Woningen als onderdeel van een ruimere arbeiderswijk, de Sint-Jozefs- of Fort Lapinwijk.

Deze rij arbeiderswoningen is een voorbeeld van de typische sociale woningbouwpolitiek vanaf midden jaren twintig, waarbij onder invloed van de economische crisis teruggegrepen werd naar eenvoudige arbeidersrijhuizen. Elf woningen van twee bouwlagen en twee traveeën met gevels in de regionale gele baksteen en voortuintjes afgezoomd door haagjes of bakstenen muurtjes. De rij verankerde lijstgevels wordt onderbroken door een puntgevel ter hoogte van Ter Looigemweg 22, en eindigt op een tuitgevel bij Ter Looigemweg 34 en Pannebekestraat 48. De eenvoudige gevels zijn enkel gedifferentieerd door geometrisch metselwerk op de muurdammen van de venstertravee. Boven de deuren rusten de luifels op geometrische consoles; enkel Ter Looigemweg 28 en 34 bewaren de originele deur.

Evaluatie

Architecturale waarde als voorbeeld van een typisch sociaal huisvestingsproject uit de periode 1925-1940 (rij arbeidershuizen). Erfgoedelementen die hiertoe bijdragen zijn de homogeniteit, het silhouet (met puntgevels), het materiaalgebruik (gele baksteen en rode dakpannen) en de omhaagde en/of ommuurde voortuinen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 984/1931.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3070, Brugge, Fort Lapin.
  • GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
  • L’Habitation à Bon Marché 1931, 7, 132; 9, 168.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia