Rij van elf arbeiderswoningen naar ontwerp van de Brugse architect Albrecht Seys en rond 1931 uitgevoerd door de broers Muylle van Gits, in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Brugse Maatschappij voor Goedkope Woningen als onderdeel van een ruimere arbeiderswijk, de Sint-Jozefs- of Fort Lapinwijk.
Deze rij arbeiderswoningen is een voorbeeld van de typische sociale woningbouwpolitiek vanaf midden jaren twintig, waarbij onder invloed van de economische crisis teruggegrepen werd naar eenvoudige arbeidersrijhuizen. Elf woningen van twee bouwlagen en twee traveeën met gevels in de regionale gele baksteen en voortuintjes afgezoomd door haagjes of bakstenen muurtjes. De rij verankerde lijstgevels wordt onderbroken door een puntgevel ter hoogte van Ter Looigemweg 22, en eindigt op een tuitgevel bij Ter Looigemweg 34 en Pannebekestraat 48. De eenvoudige gevels zijn enkel gedifferentieerd door geometrisch metselwerk op de muurdammen van de venstertravee. Boven de deuren rusten de luifels op geometrische consoles; enkel Ter Looigemweg 28 en 34 bewaren de originele deur.
Evaluatie
Architecturale waarde als voorbeeld van een typisch sociaal huisvestingsproject uit de periode 1925-1940 (rij arbeidershuizen). Erfgoedelementen die hiertoe bijdragen zijn de homogeniteit, het silhouet (met puntgevels), het materiaalgebruik (gele baksteen en rode dakpannen) en de omhaagde en/of ommuurde voortuinen.
Auteurs: Vandeweghe, Evert; Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vandeweghe E. & Gilté S. & Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2016: Eenheidsbebouwing van sociale woonhuizen van 1931 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/184325 (geraadpleegd op ).
Eenheidsbebouwing van gele baksteen ontworpen door architect Albrecht Seys (Brugge). Woningen met voortuintjes, afgezoomd door haagjes of bakstenen muurtjes.
De rij verankerde lijstgevels wordt onderbroken door een puntgevel ter hoogte van nummer 22 en eindigt op een tuitgevel. De eenvoudige gevels zijn enkel gedifferentieerd door geometrisch metselwerk op de muurdam van de venstertravee. Boven de deuren rusten de luifels op geometrische consoles; enkel bij nummers 28 en 34 is de originele deur bewaard.
Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Gilté S. & Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2005: Eenheidsbebouwing van sociale woonhuizen van 1931 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/71988 (geraadpleegd op ).