Winkelhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Winkelhuis in gematigde art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1910 opgetrokken in opdracht van de elektricien en kachelhandelaar Pieter van Bommel. Deze had eerder in 1910 een eerste bouwvergunning voor dit perceel verkregen op basis van een ontwerp door de architecten Florent Vaes en Joan Coninck Westenberg. Later dat jaar diende Van Bommel een nieuwe bouwaanvraag in met een gewijzigd gevelontwerp, waarvan de auteur niet uit het dossier valt af te leiden. Het ontwerp van Vaes en Westenberg was vergelijkbaar met het pand dat zij in 1912 in opdracht van de heer De Vedeleer op een aanpalende perceel (nummer 298) tot stand brachten. Het programma van het winkelhuis van Bommel omvat een atelier dat uitgeeft in de Lokkaardstraat.

Pieter Marinus Johan van Bommel (°Den Haag, 1879) emigreerde in 1896 vanuit zijn geboortestad naar Antwerpen, samen met zijn ouders Coenraad Cornelis Johannes Van Bommel (°Den Haag, 1843) en Anna Margareta Pfundt (°Den Haag, 1852), en jongere broer Anton Hendrik Adriaan Van Bommel (°Den Haag, 1881). Hij verbleef een tijdlang in Brussel, en huwde in 1907 te Antwerpen met Maria Theresia Lemmens (Antwerpen, 1885-Antwerpen, 1963).

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde met dakkapellen, waarbij de eerste verdieping als entresol is opgevat. De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken, geaccentueerd door blauw geglazuurde baksteen voor ontlastingsbogen en imposten. Met een vandaag verbouwde winkelpui, en geleed door kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de tweede verdieping gemarkeerd door een driezijdige houten erker, gevat tussen lisenen op kraagstenen, en bekroond door een ijzeren balkonborstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met op de entresol een vierlicht waarvan de boogvorm het profiel van de erker volgt, op de tweede verdieping steekboogvensters, en op de derde verdieping rondboogvensters in spaarnissen op kraagstenen. Publicitaire tegelpanelen met opschrift "ECLAIRAGE" en "CHAUFFAGE" kleuren de borstwering van de topgeleding; een houten kroonlijst boven steigergaten met leeuwenkoppen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de bovenvensters en dakkapellen is bewaard. Eenvoudige bakstenen achtergevel van hetzelfde volume in de Lokkaardstraat.

De L-vormige plattegrond bestaat uit het winkel- en woonvolume aan de Lange Lozanastraat, en het ateliervolume aan de Lokkaardstraat. Volgens de bouwplannen biedt het hoofdvolume gelijkvloers ruimte aan de winkel met woonkamer, kantoor en keuken. De entresol omvat twee toonzalen voor verwarmings- en verlichtingstoestellen, een kantoor en een slaapkamer; op de tweede verdieping bevinden zich een twee kamers, een ‘kabinet’ en een badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1910#1926 en 1910#2201 (nummer 296), 1912#497 (nummer 298); vreemdelingendossier 481#87752.