erfgoedobject

Hoeve Tempelhof

bouwkundig element
ID
72010
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72010

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Tempelhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "Tempelhof". Achteringelegen hoeve, noord-zuid georiënteerd met bijhorende boomgaard aan de straat. Losse bestanddelen uit de 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan van 1835 staat grosso modo de huidige inplanting van de gebouwen weergegeven. In 1913 worden twee nutsgebouwen toegevoegd. Het woonhuis wordt in 1928 vergroot. Om de aanleg van het sportcomplex Tempelhof in 1975 mogelijk te maken worden de gronden van de hoeve opgekocht door de Stad.

Woonhuis met witbeschilderde lijstgevel boven een gepekte plint. Bewaard schrijnwerk. Schuur met houten beplanking. Leegstaand.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Pieters, 1913/26, 1928/19, 1968/53.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Tempelhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72010 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.