erfgoedobject

Herberg In het oud Sint-Pieters

bouwkundig element
ID
72017
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72017

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige herberg "In het oud Sint-Pieters" waar ook het oude gemeentehuis was gevestigd. Volume staat weergegeven op diverse oude kaarten waarvan de oudste kaart met het centrum van Sint-Pieters dateert van 1676. De oudste bouwfase van het huidige pand gaat wellicht terug tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Tegen de achtergevel wordt eind 18de of begin 19de eeuw ter hoogte van de opkamer een dwarsvleugel met een tweede opkamer en kelder toegevoegd.

Verankerde baksteenbouw in traditionele hoevestijl van het langgeveltype. Breedhuis van zes traveeën en twee opkamertraveeën met kelder en onder pannen zadeldak. Witbeschilderde lijstgevel op zwarte plint en opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Vernieuwd schrijnwerk. De linkerzijgevel is een puntgevel met vlechtingen en in de top een rondboogvormige luikopening met natuurstenen sluitstenen.

Interieur. De kelders hebben tongewelven. Bewaarde moer- en kinderbalken. In de woonkamer steekt nog de haard, aanpalende ingebouwde kasten en trappen naar de kelder en de opkamer uit eind 18de of begin 19de eeuw. Dakkap met origineel gebinte.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 24 januari 2002.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nummer 1501, nummer 1512, nummer 1541; Wateringhe, nummer 1275.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Sint-Pieters-op-den-Dijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herberg In het oud Sint-Pieters [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72017 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.