Twee art-nouveau-burgerhuizen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Lange Van Ruusbroecstraat
Locatie Lange Van Ruusbroecstraat 13-15, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Twee art nouveau burgerhuizen

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee art-nouveau-burgerhuizen

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Nagenoeg identieke, doch in details verschillend uitgewerkte rijhuizen in late art nouveau naar ontwerp van Jacques De Weerdt van 1906 voor Albert Goor uit de Waterloostraat 39 in Zurenborg.

De weelderige decoratie in natuursteen herkennen we als een typisch kenmerk van de gevels die Jacques De Weerdt in deze en in de aangrenzende straten realiseerde. De Lange en de Korte Van Ruusbroecstraat waren samen met de Oostenstraat zijn werkterrein in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog; zijn rijk uitgewerkte gevels bepalen er het straatbeeld.

De art-nouveauperiode breekt voor De Weerdt aan in 1904. Op dat moment zijn de meeste andere Antwerpse art nouveau architecten, zoals Jos Bascourt (1863-1927), al over hun hoogtepunt heen. Het is enigszins verwonderlijk dat De Weerdt zijn lokale collega-architecten niet als voorbeeld gebruikt. In plaats daarvan opteert hij voor de Brusselse art nouveau als inspiratiebron. Invloeden van Horta zijn in zijn eerste art-nouveau-ontwerp duidelijk aanwezig. Pas vanaf 1905 geeft De Weerdt een eigen invulling aan zijn art nouveau. Hij opteert voor een meer florale en louter decoratieve benadering. Deze twee woningen zijn hiervan een voorbeeld.

Witte, natuurstenen lijstgevels van drie bouwlagen op arduinen sokkel met segmentboogvormige keldervensters en gestileerd lijnenspel. Begane grond met drie traveeën, vensters en deur (rechts) in sobere art-nouveau-omlijstingen. De decoratieve details in het lijnenspel en in de omlijstingen zijn voor beide woningen verschillend, hoewel ze hetzelfde schema volgen en dezelfde verhoudingen respecteren. Hogerop halfronde erker, bekronende ijzeren balkonleuning voor gekoppelde vensters in gestileerde omlijsting en verdiept muurvlak. Smalle rondboog- (nummer 13) en rechthoekige (nummer 15) erkervensters, eveneens in grillige, gestileerde art-nouveau-omlijstingen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 490.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Lange Van Ruusbroecstraat

Lange Van Ruusbroecstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.