Hoekensemble in neo-Vlaamserenaissance-stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Lange Van Ruusbroecstraat, Rolwagenstraat
Locatie Lange Van Ruusbroecstraat 31, Rolwagenstraat 79, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekpand in neotraditionele stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Op de hoek van de Lange Van Ruusbroec- en de Rolwagenstraat ontwierp architect Edm. Van Waeterschoodt in 1889 een ensemble van zes woningen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Deze maatschappij was in 1886 opgericht om Zurenborg te ontwikkelen tot woonwijk voor de betere middenklasse. De maatschappij bouwde voor eigen rekening tal van modelwoningen en –ensembles, in samenwerking met verschillende bouwmeesters, om op die manier de bouw van woningen door privé-investeerders te stimuleren. Ook was het duidelijk de bedoeling om aan te sturen op de keuze voor rijk uitgewerkte, eclectische ontwerpen. De bouwmaatschappij focuste in de eerste plaats op goed zichtbare, beeldbepalende percelen in hun stratenpatroon. Dit ensemble, op de hoek van de drukke verbindingsweg die de Rolwagenstraat is, is een voorbeeld van die aanpak.

Het gevarieerde ensemble van zes woningen combineert twee stijlen. Het winkelpand op de hoek (Rolwagenstraat 79) werd samen met het aansluitende pand in de Lange Van Ruusbroecstraat 31, ontworpen in een rijk gedecoreerde neo-Vlaamserenaissance-stijl. De vier aansluitende panden in de twee straten (Lange Van Ruusbroecstraat 33-35 en Rolwagenstraat 75-77) kregen neoclassicistische lijstgevels, die ondertussen sterk zijn aangepast. Alle woningen in de groep tellen twee bouwlagen onder zadeldaken.

Beeldbepalend hoekpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl onder leien zadeldak met spitse dakkapellen. Het huis telt drie traveeën in de Rolwagenstraat, een afgeschuinde hoektravee, en één travee in de Lange Van Ruusbroecstraat. De woning rechts ervan sluit met zijn twee traveeën tellende gevel naadloos bij het hoekpand aan. Ze vormen een samenstel van rode bakstenen trap-, punt- en lijstgevels, voorzien van opvallende sierankers. Segment- en rondboogvensters, doorlopende lekdrempels. Hoek- en laatste traveeën met markant balkon op zware consoles. Begane grond deels verbouwd voor winkelfunctie.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 1477.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Lange Van Ruusbroecstraat

Lange Van Ruusbroecstraat (Antwerpen)

maakt deel uit van Rolwagenstraat

Rolwagenstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.