erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 7213   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7213

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.

De woning maakt deel uit van een rij van vier burgerhuizen met fraai gedecoreerde natuurstenen gevels. Allemaal zijn het ontwerpen van bouwmeester Jacques De Weerdt, die zelf ook in één van de huizen woonde. In elke gevel illustreerde hij een andere bouwstijl, waarmee de huizenrij een staalkaart van zijn kunnen vormde en een uitstekend visitekaartje was voor zijn praktijk.

De Lamotte was een vaste klant van De Weerdt, die ook de woning in deze rij op nummer 8 tekende voor De Lamotte, evenals zijn eigen woning in de Waterloostraat.

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Natuurstenen lijstgevel in neo-Lodewijk XVI-stijl. Hoge hardstenen sokkel met rechthoekige keldervensters, verhoogde begane grond afgesloten door puilijst waarop centraal balkon met ijzeren leuning. Gevelbeëindiging door gelede architraaf en houten kroonlijst met tandlijst op klossen en consoles; festoenversiering.

Rechthoekige vensters, op hoofdverdieping gekoppeld drielicht in entablementomlijsting met driehoekig fronton. Rechthoekige deur omlijst met festoen onder gestrekte waterlijst en radvenster in bandomlijsting. Het huis is links in het parement van de begane grond gesigneerd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 1262.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7213 (Geraadpleegd op 18-10-2019)