erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID: 72130   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72130

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gemeenteplein nr. 6. Dieper in gelegen voormalige pastorie, naar verluidt opgetrokken in het begin van de jaren 1920, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje.

Gebouwd op de plaats van een vermoedelijk 18de-eeuwse pastorie die tijdens de Eerste Wereldoorlog gebombardeerd werd.

Dubbelhuis, met invloeden uit de cottage-stijl met voor de stijl typische elementen cf. de in- en uitspringende volumes, het dakenspel, de deurtravee oplopend in vierkant torentje, de overkragende dakrand, het kleurrijk materiaalgebruik en het pseudo-vakwerk in de rechtertravee.

Gebouw van rode baksteen op arduinen plint onder pannen bedaking. Centrale deurtravee oplopend in vierkant torentje met leien bedaking. Rechtertravee, puntgevel met invulling van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen, deels met vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Rondbogige deuropening met bewaarde deur.

Eenvoudige achtergevel, aangebouwde keuken onder plat dak. Deels ommuurde pastorietuin.

Interieur. Deels bewaard.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72130 (Geraadpleegd op 06-04-2020)