erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
72130
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72130

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dieper in gelegen voormalige pastorie, naar verluidt opgetrokken in het begin van de jaren 1920, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje.

Gebouwd op de plaats van een vermoedelijk 18de-eeuwse pastorie die tijdens de Eerste Wereldoorlog gebombardeerd werd.

Dubbelhuis, met invloeden uit de cottagestijl met voor de stijl typische elementen zie de in- en uitspringende volumes, het dakenspel, de deurtravee oplopend in vierkant torentje, de overkragende dakrand, het kleurrijk materiaalgebruik en het pseudo-vakwerk in de rechtertravee.

Gebouw van rode baksteen op arduinen plint onder pannen bedaking. Centrale deurtravee oplopend in vierkant torentje met leien bedaking. Rechtertravee, puntgevel met invulling van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen, deels met vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Rondbogige deuropening met bewaarde deur.

Eenvoudige achtergevel, aangebouwde keuken onder plat dak. Deels ommuurde pastorietuin.

Interieur. Deels bewaard.


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72130 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.