Kapel

Gemeente Spiere-Helkijn

• Adrescontrole Spiere-Helkijn (adrescontroles: 09-05-2008 - 09-05-2008).
  • Inventarisatie Spiere-Helkijn (geografische inventarisatie: 01-08-2003 - 31-10-2003).

is beschermd als monument Kapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel

Beschrijving

Kasteeldreef z.nr./ Stationsstraat. Kapel, toegewijd aan O.-L-.Vrouw, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Eerste afbeelding op een mutatieschets van het kadaster in 1978.

Bedehuisje op rechthoekige plattegrond met halfronde absis onder zadeldak. Puntgevel van rode baksteen op zwartbeschilderde plint, geveltop met ovale nis met O.-L.-Vrouw van Lourdesbeeld. Rondbogige muuropening, gevat tussen pilasters, bovenaan afgelijnd door waterlijst. Bepleisterde boog, voorheen met opschrift "... chapelle de Marie" (cf. oude foto d.d. 12/1974). Originele houten deur met tralies, vervangen door houten poortje.

Interieur. Bepleisterde en beschilderde wanden, overwelving door halfrond gewelf. Drie rondbogige geprofileerde nissen met beelden van de O.-L.-Vrouw, beschilderd altaar.

KADASTERARCHIEF VLAAMS-BRABANT TE BRUSSEL, 207: Mutatieschetsen, Spiere-Helkijn, 1978/2.

ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, fotoarchief, foto d.d. 12/1974.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie