Samenstel van arbeiderswoningen

Beschrijving

Samenstel van vier arbeidershuisjes. Nummers 2 en 4 voor het eerst afgebeeld op een mutatieschets van het kadaster van 1859, nummers 6 en 8 voor het eerst vermeld in 1874. De huisjes zijn niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1845) en de Poppkaart (circa 1850).

Huisjes opgetrokken in opdracht van brouwer Louis Dewalle, tevens eigenaar van de brouwerij "Brasserie d' Helchin" (Stationsstraat nummer 20-22), vermoedelijk voor de arbeiders van zijn bedrijf.

Dubbelhuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (golfplaten). Lijstgevel van gewitte verankerde baksteen op licht vooruitspringende, gepikte plint. Gevel afgelijnd door getrapte fries. Licht getoogde muuropeningen, gaaf bewaard houtwerk met aan de bovenzijde geprofileerde tussenstijlen, tevens bewaarde luikjes. Behouden deuren, bij nummers 2 en 4 met bakstenen boogveld. Vermoedelijk voorheen met centrale poort, zie vensteropening tussen nummers 4 en 6.

Roodbeschilderde zijgevel, achtergevel met vernieuwd schrijnwerk, enkel de luiken bleven deels bewaard.

Interieur. Elke woning is opgedeeld in vier vertrekken. Nummer 2 met gaaf bewaard interieur; zie houten schouwmantel, moerbalk en houten binnendeuren. Andere woningen met behouden indeling.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant te Brussel, 207: Mutatieschetsen, Spiere-Helkijn, 1835/6, 1859/2, 1874/2 en 1937/13.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant te Brussel, 209: Aanwijzende tabel, Spiere-Helkijn, artikel 50.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie