erfgoedobject

Art-nouveau-burgerhuis

bouwkundig element
ID: 7214   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7214

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveau-burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

In 1908 ontwierp architect Jacques De Weerdt twee naast elkaar gelegen burgerhuizen in het begin van de Lange Van Ruusbroecstraat, vlakbij zijn pas gebouwde eigen woning in de Oostenstraat 36. Hij bouwde de huizen voor eigen rekening. Voor nummer 4 koos hij een gevel in art nouveau, bij nummer 6 kreeg de neorococo de voorkeur. De verschillen in stijl, de zeer verzorgde detaillering en de natuurstenen gevels, maken deze woningen tot echte visitekaartjes voor zijn architectenpraktijk.

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in sobere art-nouveaustijl. Natuurstenen lijstgevel met brede puilijst, gebogen balkon met ijzeren leuning op consoles met maskerkop; eenvoudige gevelbeëindiging. Getoogde (begane grond) en rechthoekige vensters met sierlijke roeden; op hoofdverdieping gekoppeld en gevat in één entablementomlijsting. Getoogde deur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 118.

Bron     : -
Auteurs : Hooft, Elise, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Art-nouveau-burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7214 (Geraadpleegd op 25-05-2019)