erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 7216   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7216

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.

De woning maakt deel uit van een rij van vier burgerhuizen met fraai gedecoreerde natuurstenen gevels. Allemaal zijn het ontwerpen van bouwmeester Jacques De Weerdt, die zelf ook in één van de huizen woonde. In elke gevel illustreerde hij een andere bouwstijl, waarmee de huizenrij een staalkaart van zijn kunnen vormde en een uitstekend visitekaartje was voor zijn praktijk.

De Lamotte was een vaste klant van De Weerdt, voor wie hij ook de woning in deze rij op nummer 2 tekende, evenals diens eigen woning in de Waterloostraat.

Burgerhuis van drie à twee traveeën en drie bouwlagen in eclectische stijl. Natuurstenen lijstgevel met benadrukte linkse travee: aflijnende, hoger oplopende pilasters, erker met bekronende ijzeren balkonleuning. Gevelversiering met cartouches, maskerkoppen, festoenen en rocaillemotieven. Rechthoekige muuropeningen, op bovenverdieping rondboogvensters in bandomlijsting, balkonvenster onder gebogen fronton.

De woning heeft een klassieke enkelhuisindeling, met enfilade van salon, eetkamer en veranda; keuken en bijkeuken achter de gang met trappenhuis.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 1233.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7216 (Geraadpleegd op 14-10-2019)