erfgoedobject

Art-nouveau-burgerhuis

bouwkundig element
ID: 7217   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7217

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveau-burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Sobere art-nouveau-burgerwoning, getekend in 1907 door architect Gustave Fierens als rentenierswoning voor A.S. Blitz, die woonde in de Arendstraat 47 op Zurenborg.

Het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van Fierens, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam. Van bij de start bijzonder productief, realiseerde de architect vóór de Eerste Wereldoorlog tientallen van dergelijke panden in Antwerpen, vaak per twee of meer gekoppeld. Naargelang het project paste hij de beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau toe, soms een vermenging van beide.

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Witte, bakstenen lijstgevel op hardstenen sokkel, natuurstenen puilijst en gesculpteerd fries onder houten kroonlijst. Bovenverdieping met licht middenrisaliet gemarkeerd door balkons met ijzeren art-nouveauleuning. Rechthoekige en segmentbogige vensters met bewaarde art-nouveau-roedeverdeling. Rechthoekige deur met fraai smeedijzeren hekwerk.

De woning heeft een klassieke enkelhuisindeling, met enfilade van salon, eetkamer en veranda; keuken en bijkeuken achter de gang met trappenhuis.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 1609.
  • GOEYVAERTS J., DE RIDDER G. [1910]: Jubelalbum van den Kring voor Bouwkunde 1900-1910, Antwerpen, 87.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Art-nouveau-burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7217 (Geraadpleegd op 12-11-2019)