Herberg L'Auberge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg L'Auberge

Beschrijving

Opvallend complex bestaande uit de herberg "L'auberge" (zijde Catoirelaan) en twee enkelhuizen (zijde IJzeren Bareel). Beeldbepalend art deco pand van circa 1938, met elementen uit de zogenaamde pakketbootstijl. Herberg met symmetrisch opgebouwde en plastisch uitgewerkte schermgevel van gele baksteen verlevendigd door het gebruik van streks geplaatste donkerbruine baksteen. Afgeronde hoekpenanten doorbroken door ladderraam. Tussen bouwlaag één en twee gevelbreed balkon bekleed met groene granito. Centraal verticaliserende middenpenant van bruine baksteen die de horizontaliserende roodgeschilderde daklijst doorbreekt.

Centraal muurvlak van bruine baksteen doorbroken door de rechthoekige muuropeningen. Halfronde muurdammen van streks geplaatste baksteen. Rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk.

Enkelhuizen (spiegelbeeldschema) met heden witgeschilderd parement. Boven de kroonlijst doorgetrokken deurtraveeën met patrijspoortvenster bekroond door penant. Aangepaste begane grond.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant te Brussel, 207: Mutatieschetsen, Spiere-Helkijn, 1938/2.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie