erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 72189   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72189

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Jacquetbosstraat nr. 23. Hoeve, thans niet meer in gebruik. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) weergegeven, bestaande uit twee volumes: een L-vormig volume aan de straat en een dieper in gelegen volume (parallel aan de straat), de huidige dwarsschuur. Vermoedelijk in het laatste kwart van de 19de-eeuw uitgebreid met huidig woonhuis, poortdoorgang en stalvleugel, waardoor een gesloten vierkantshoeve ontstond.

Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak.

Ten noorden, boerenhuis van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Eenvoudige bakstenen lijstgevel met licht getoogde muuropeningen; deels vernieuwd schrijnwerk. Links van het woonhuis overdekte poortdoorgang naar het erf. Rechts (ten westen) van het boerenhuis, voormalig, aangepast boerenhuis.

Ten zuiden dwarsschuur met tweede doorgang naar de vroegere velden. Ten oosten stalvleugel.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72189 (Geraadpleegd op 31-03-2020)