Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Kinrooi
Deelgemeente Molenbeersel
Straat Groezenstraat
Locatie Groezenstraat 5, Kinrooi (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kinrooi (12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Kinrooi (adrescontroles, geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gaaf bewaarde, langgestrekte hoeve, naar verluidt daterend van 1901-02. Ze vervangt een klein gebouw op dezelfde plaats, reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur.

Wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat en met vier eiken aan straatzijde. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën. Getoogde muuropeningen, de vensters voorheen beluikt. Getoogde stalpoort onder gebogen houten latei. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Rechts van de schuurpoort een rechthoekig luik in houten kozijn.

Het interieur bleef intact bewaard; de woonhuisdeur geeft toegang tot de woonkeuken; ernaast de kamer met twee kleine slaapkamers aan de achterzijde van het huis. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel.

Tegenover de schuur, bakstenen bakhuis van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakoven van gecementeerde baksteen tegen de achtergevel, eveneens onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Molenbeersel

Molenbeersel (Kinrooi)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.