Gekoppelde burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Twee gekoppelde burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, de resterende linker panden van een geheel van oorspronkelijk vier woningen, volgens de bouwaanvraag uit 1880 gebouwd in opdracht van decoratief beeldhouwer Louis Caluwaert. Deze stond zelf in voor de sculpturale decoratie en tekende wellicht ook het gevelontwerp.

Nummer 28. Rijwoning van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan straat), door middel van gevelstenen gedateerd "Anno 1880". Natuurstenen lijstgevel, bredere middentravee verhoogd met dakvenster tussen vleugelstukken, bekronend driehoekig fronton en topornament. Horizontale geleding door middel van puilijst, kordons en doorlopende vensterdorpels. Benadrukte tweede verdiepingen met balkon op zware consoles uitlopend in pilasters; afsluitend hoofdgestel met versierd fries (trigliefen en metopen). Gekorniste kroonlijst op consoles uitlopend in wortelmotieven. Gevelversiering met fijne sculpturen, onder meer diamantkoppen, bladmotieven en festoenen. Rechthoekige vensters met tussendorpels, gekoppeld in middentravee, rondboogvenster in top. Rechthoekige deur met bovenlicht.

Nummer 30. Rijwoning van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan straat). Lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, verlevendigd met blauwe hardsteen en witte natuursteen. Kruiskozijn en deur met middenkalf op de begane grond, registers van rechthoekige bovenvensters met waterlijst, en klassiek hoofdgestel met kroonlijst op voluutconsoles.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#148.

Auteurs :  Braeken, Jo, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita