Villa gedateerd ANNO 1909

Beschrijving

Villa gedateerd "ANNO 1909" (zie tegelpaneel), aan de straat afgezet door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Baksteenbouw op L-vormige plattegrond. Pannen schilddak met vorstkam. Vernieuwde kroonlijst van kunststof rustend op korbelen. Gevel verfraaid door het rijkelijk gebruik van witgeglazuurde baksteen voor onder meer de hoekkettingen, muurbanden en vensteromlijstingen. Benadrukt portaal door afdakje, ondersteund door korbelen en houten stijlen. Arduinen trap. Vooruitspringende linkervleugel oplopend in puntgevel met medaillon. Benedenvenster met borstwering van geglazuurde tegels met art-nouveau-geïnspireerd bloemenmotief.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie