erfgoedobject

Burgerhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
7229
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7229

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Albert Moors, naar een ontwerp door Modest Van Nieuwerburgh uit 1911. Deze architect die in Antwerpen actief was vanaf omstreeks 1898, werkte aanvankelijk veelal samen met zijn vader Emile Van Nieuwerburgh, en nam omstreeks 1905 het architectenbureau van hem over. Zijn laatst gekende bouwproject in Antwerpen dateert uit 1914, na de Eerste Wereldoorlog was hij in Aarschot gevestigd. De woning Moors is representatief voor het beperkte oeuvre van Modest Van Nieuwerburgh, die tijdens zijn korte Antwerpse loopbaan zowel een uitbundige beaux-artsstijl als een gematigde art-nouveaustijl beoefende. Een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen van hetzelfde type aan de overzijde van de Lemméstraat (nummers 23-25), in 1912 door Van Nieuwerburgh ontworpen in opdracht van de heren L. Claessens en E. Wouters, zijn verbouwd.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen en een metopenfries op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driezijdige houten erker met een kelkvormige en leeuwenkopconsoles, Ionische colonnetten, en een gebuikte ijzeren balkonborstwering als bekroning. Verder beantwoordt de opstand aan regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Gebogen frontons met maskerkop op consoles en onderdorpels accentueren de eerst verdieping, vlakke omlijstingen met entablement de tweede. Het stucdecor van guirlandes , medaillons, rankwerkfriezen en guttae is ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Een houten kroonlijst met klossen en tandlijst, boven een guirlandefries met strikken, vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur en vensters; recente garagepoort.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex office en wc in de achterbouw. De eerste verdieping vormt een driekamerwoning met keuken, op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een ‘kabinet’ en een badkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1911#172 (nummer 28), 1912#1006 (nummer 23) en 1912#981 (nummer 25).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7229 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.