erfgoedobject

Hof ter Heide

bouwkundig element
ID
72309
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72309

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Heide
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, de periode van de wateringen. Semi-gesloten complex, met woonhuis en inrijpoort in de zuidvleugel, langsschuur ten oosten van het erf, en twee stallen respectievelijk ten noorden en ten westen.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) en schilddak met klokkenruitertje boven de zuidvleugel. Rondboogvormige inrijpoort in de centrale travee van de zuidvleugel, onder gevelverhoging (imitatievakwerk) met wolfsdak. Aan beide zijden telkens drie traveeën van twee bouwlagen, voorzien van rondboogvensters. Recente aanbouwsels tegen de westgevel.

De langsschuur is voorzien van lisenen in de zijgevels, en in de gevel aan straatzijde van een rondboogpoort. De ronde schouw op de noordwesthoek duidt op een industriële functie.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hof ter Heide [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72309 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.