erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
72317
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72317

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

U-vormige hoeve met losstaande bestanddelen, gegroeid uit een tweeledige hoeve, zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Het huidige woonhuis aan straatzijde is recent en het aansluitende dienstgebouw werd sterk aangepast.

De overige gebouwen dateren in hun huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Haaks aansluitend, achter aan het erf, de dwarsschuur met aansluitende stal. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen); dropmotief onder de dakrand; smeedijzeren muurankers met krullen; de oorspronkelijke muuropeningen zijn die onder houten latei; de overige zijn aangepast; rechterzijgevel met aandak en vlechtingen.

Rechts van het erf een open schob met aansluitend het bakhuis. Bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen); het bakhuis is voorzien van een getoogde deur en venster. Zijgevels met aandak en vlechtingen.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: U-vormige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72317 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.