Groep van zes modernistische eengezinswoningen

Beschrijving

Zie ook Beatrijslaan nummer 70 en Reigerstraat nummers 2-4. Huizengroep van zes losstaande eengezinswoningen naar ontwerp van L. Stynen van 1935.

Experimentele woningen opgetrokken om constructie zonder speciale funderingen te beproeven op de opgespoten terreinen van Linkeroever; tevens een poging tot stedebouwkundige ordening. Eengezinswoningen, telkens in omhaagde tuin, van twee bouwlagen opgetrokken in donkerbruine baksteen, lagere flankerende garages in gele baksteen. Rechthoekige stalen ramen.

Oostwest georiënteerde gebouwen waarbij woonruimten op begane grond zuidwest georiënteerd met zicht op westen (avondverlichting) en slaapkamers op bovenverdieping naar oosten georiënteerd (ochtendzon). Alle huizen van deze woningengroep zijn inmiddels verbouwd; best bewaard bleven Meeuwstraat nummer 1 en Beatrijslaan nummer 70, beide weliswaar met verbouwde garage.

• BONTRIDDER A., Gevecht met de rede. Léon Stynen. Leven en werk., Antwerpen, 1979, p. 66-67.
  • V.N., Eengezinswoningen op den Linkerscheldeoever te Antwerpen en een Doktershuis te Ekeren. Architect: L. Stynen , in De Kunst van Bouwen, juni-juli-augustus 1941, p. 11-13.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita