erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
72320
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72320

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat), met oude kern: de hoeve is reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Het huidig uitzicht dateert echter van 1909, zoals aangeduid door middel van muurankers in de zijgevel aan straatzijde. Ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis.

Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), op gecementeerde plint. Dropmotief onder de dakrand. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën. Getoogde muuropeningen; gewijzigde staldeur; rechthoekige schuurpoort onder houten latei. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van aandak en schouderstukken.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72320 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.