erfgoedobject

Kasteel De Oude Kuil

bouwkundig element
ID: 72322   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72322

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Oude Kuil
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Het kasteel werd gebouwd in 1898 als buitenhuis door H. Schoolmeesters, vrederechter (1849-1938). Het werd gerestaureerd door de huidige eigenaars in 1982 nadat het een aantal jaren leegstond.

Het is een gebouw in eclectische stijl. De grondvorm is een rechthoekig volume, op de zuidoosthoek en de noordwesthoek voorzien van een vierkante toren, en aan de rechterzijde geflankeerd door twee lagere gebouwen.

Bakstenen gebouwen onder zadel- en schilddaken (mechanische pannen) met dakkapellen; hoge, breukstenen plint. Het hoofdgebouw telt drie traveeën en twee bouwlagen met souterrain. De torens tellen één travee en drie bouwlagen, onder een tent- en een schilddak (leien); de zuidoostelijke toren is voorzien van een smeedijzeren bekroning, en een windvaan met de datering 1898.

Het aansluitende dienstgebouw telt twee traveeën en twee bouwlagen, het lagere dienstgebouw twee traveeën en één bouwlaag; dit laatste is thans omgebouwd tot garage. Gecementeerde decoratie in de vorm van hoekbanden, rondboogfriezen onder de dakrand, banden en omlijstingen van de getoogde muuropeningen. Recent aangebouwd terras tegen de achtergevel.

Interieur

Fraaie, gaaf bewaarde eet- en zitplaats in neorenaissance-stijl; merkwaardige bibliotheek.

  • LAMBRECHT-SPAAS M., meegedeelde gegevens, 2001.

Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kasteel De Oude Kuil [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72322 (Geraadpleegd op 10-12-2019)