Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Ordonnantie woonhuis-stal-dwarsschuur.

Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen); gecementeerde plint. Muizentandfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën. Getoogde muuropeningen, de vensters beluikt en met gecementeerde lekdrempels. Gewijzigde staldeur. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Klein dienstgebouw achter de hoeve.

• PLUSQUIN J., Bespreking van enkele oude hoeven in Neeroeteren, Hasselt, 1984-85.