Teksten van Kantoorgebouw Société Anonyme des Entrepôts Libres d'Anvers

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7235

Kantoorgebouw Société Anonyme des Entrepôts Libres d'Anvers ()

Kantoorgebouw in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1888 opgetrokken in opdracht van de Société Anonyme des Entrepôts Libres d'Anvers, vertegenwoordigd door administrateur Kuhnen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. De Société Anonyme des Entrepôts Libres d'Anvers had in 1887 een groot pakhuis opgetrokken dat het volledige bouwblok besloeg gevormd door Kattendijkdok-Oostkaai, Cadixstraat, Napelsstraat en Rigastraat. In 1888 volgde op de hoek van Kattendijkdok-Oostkaai en Cadixstraat het hydraulisch pershuis van de maatschappij, die later opereerde onder de naam Compagnie des Magasins Généraux et Entrepôts Libres d’Anvers. Op het uitgebreide bouwblok van het pakhuis met pershuis werd in 1974 het inmiddels op zijn beurt verdwenen Douanecentrum opgetrokken.

Het kantoorgebouw met dubbelhuisopstand omvat drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint in breuksteenverband, pui- en waterlijsten, speklagen, de deuromlijsting, vensterposten, lekdrempels, lateien, hoekblokken, sluit-, boogaanzetstenen en steigergaten. Horizontaal geleed door de gebroken puilijst, legt de compositie de klemtoon op het hoger opgetrokken middenrisaliet met een kepervormige bekroning. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met tweelichten in de brede zijtraveeën en een als attiek behandelde topgeleding. Registers van getoogde muuropeningen op de eerste twee bouwlagen, de vensters met diamantkopsleutels, individuele lekdrempels en diamantkoppen of een paneel (bedekt) op de borstwering. De centrale inkomdeur heeft een tussendorpel op kraagstenen en een smeedijzeren waaier in het gedeelde bovenlicht. Gemarkeerd door de architraaf, onderscheidt de lage topgeleding zich in de zijtraveeën door rechthoekige vierlichten, en in het middenrisaliet door een getoogd spaarveld met diamantkopsleutel en kraagstenen, waarbinnen een getoogd tweelicht. Volgens een archieffoto uit 1930 droeg de gevelsteen (bedekt) in het risaliet het opschrift: “GESTICHT IN 1885”. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; het topstuk boven de keperlijst op gestrekte uiteinden van het risaliet is verdwenen. Vernieuwd schrijnwerk, bewaarde smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1888#293, 1887#701 en 1888#919; foto GP#3570.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantoorgebouw Société Anonyme des Entrepôts Libres d'Anvers [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313526 (geraadpleegd op ).


Bureel-magazijn ()

Bureel-magazijn, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand, drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.

Licht uitspringende en hoger opgaande middentravee tussen bredere zijtraveeën met gekoppelde vensters. Arduinen plint, (doorlopende) lekdrempels en banden. Segmentboogvensters en -deur met diamantkopsleutel.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantoorgebouw Société Anonyme des Entrepôts Libres d'Anvers [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7235 (geraadpleegd op ).