erfgoedobject

Putshoeve

bouwkundig element
ID: 72351   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72351

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Putshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met oude kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal-woonhuis.

Witgeschilderde bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Het oorspronkelijke volume werd gewijzigd: het linker gedeelte was een vakwerkgebouw met zijgevel van Maaskeien, voorzien van een bakstenen aandak met vlechtingen; het geheel werd tot de huidige hoogte verhoogd. De oude kern is zichtbaar in de linker zijgevel met muur van Maaskeien, en de muurpanden van Maaskeien in het woonhuis; in het dienstgedeelte bleef een gebintstijl van het ankerbalkgebint bewaard. Smeedijzeren muurankers, sommige met krullen.

Het woonhuis is een enkelhuis van drie traveeën Aangepaste muuropeningen. De stalpoort werd aangepast. Schuurpoort onder houten latei.

Aanbouwsel onder doorlopend schild tegen de achtergevel.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Putshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72351 (Geraadpleegd op 07-06-2020)