erfgoedobject

Josefienenklooster met school

bouwkundig element
ID
72355
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72355

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opgericht in 1912 door pastoor Verdurmen. Oorspronkelijk was dit een ursulinenklooster; de zusters waren afkomstig van het klooster van Maaseik; in 1934 werden zij vervangen door de zusters van de Heilige Jozef van Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen).

Langgestrekt gebouw met aan straatzijde een diephuis -het klooster- van drie traeeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Aansluitend tegen de achtergevel de klaslokalen van oorspronkelijk zeven, in een latere periode met negen traveeën uitgebreid, en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien).

Het klooster is een bakstenen gebouw op een breukstenen plint; verhoogde begane grond. Smeedijzeren muurankers met krullen. Decoratie van helderrode baksteen voor de rondbooglisenen en de omlijstingen van de muuropeningen. Getoogde muuropeningen in een geprofileerde omlijsting. Tegen de rechterzijgevel een portaal in een rechthoekige erker. De klaslokalen zijn voorzien van een dropmotief onder de dakrand. Getoogde muuropeningen in een geprofileerde omlijsting van helderrode baksteen.

Achter aan de speelplaats en rechts werden recente schoolgebouwen toegevoegd.

  • DELBROEK J. & HILVEN M., Opoeteren door de jaren heen ... waarin afbeeldingen van Opoeteren en Dorne, (1978), 39, 40, 41.
  • LINDEKENS L., Opoeteren: dorpsmonografie, Hasselt, 1986.
  • MOORS M., Het verhaal van een school, (Utersjank, 3, 4, 1986-87, p. 5-9; 5-9).

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Josefienenklooster met school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72355 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.