Hoeve het Leenders

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve het Leenders

Beschrijving

Eén van de belangrijkste hoeven van Opoeteren. Het was oorspronkelijk een tweeledige hoeve met de twee parallelle vleugels evenwijdig met de straat, in tegenstelling tot het gebruikelijke patroon. Op deze wijze staat ze afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-77). In de huiskamer werd een steen gevonden met het jaartal 1668 en de initialen L.L. (Leonard Leenders), thans ingemetseld in de gevel.

Het gedeelte aan de oostzijde was het woonhuis met koeienstal en schaapsstal; de schuur lag aan de straat. Op het erf bevond zich een waterput.

In 1845 (Atlas van de Buurtwegen) is het goed reeds in twee verdeeld; het oorspronkelijke hoofdvolume, achter aan het erf bleef echter behouden; beide delen zijn eigendom van J. Mandervelt.

In 1875 werd door één van de kinderen van de toenmalige eigenaar een woning gebouwd op de plaats van de schuur aan straatzijde. Het hoofdgebouw van de oorspronkelijke hoeve bleef behouden achter dit gedeelte. De hoeve werd gerestaureerd in 1977.

Het breedhuis aan de straat telt drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op een bakstenen plint. Middenrisaliet, vlakke bakstenen hoekpilasters, baksteenfries onder de dakrand. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting.

Het Leenders is een langgestrekt gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met wofseind links en schilddak rechts. De hoeve was oorspronkelijk opgetrokken uit Maaskeien en stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Links bevond zich het woonhuis, een enkelhuis van vier traveeën, rechts de stal. Na de restauratie zijn alle lemen delen verdwenen; het is thans een bakstenen gebouw met resten van het stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, en muurpanden van Maaskeien. De vensters en deur behielden ongeveer hun oorspronkelijke vorm: smalle vensters, beluikt aan één zijde, en een rechthoekige deur met bovenlicht, alle in houten kozijn.

Links van het erf het voormalige bakhuis, één travee en één bouwlaag onder zadeldak, met lage bakoven onder zadeldakje. Grotendeels opgetrokken uit Maaskeien.

• DELBROEK J. & HILVEN M., Opoeteren door de jaren heen ... waarin afbeeldingen van Opoeteren en Dorne, (1978), 83.
  • STEENSELS J., Het Leenders, (Utersjank, 5, (2), 1988, p. 14-19).