erfgoedobject

Burgerhuis met werkplaats naar ontwerp van Van Meulebrouck

bouwkundig element
ID
72369
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72369

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijwoning met werkplaats uit 1932 naar een ontwerp van architect Jacques Van Meulebrouck in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Lijstgevel met een ruwe, witgeschilderde bepleistering, van twee traveeën en drie bouwlagen, waarvan de vernieuwde kroonlijst de originele gevelaflijning met metalen buisreling verbergt. Vernieuwende planopbouw door het verspringen van de trap vanaf de tweede bouwlaag naar het midden van de venstertravee.

De gevel vertoont een subtiel spel van in- en uitspringende geometrische vlakken: de verheven borstwering in de smalle deurtravee die de inkompartij accentueert, en het verzonken muurvlak van de garagepoort onder een rechthoekig balkon met een metalen reling, uitlopend in twee tot kroonlijsthoogte opgetrokken muurpijlers. De inkomdeur en garagepoort uit metalen schrijnwerk bevatten nog de oorspronkelijke diefijzers. In de grote rechthoekige vensterpartijen gedeeltelijk vervangen schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, doss. 92480 (bouwv. 22.12.1932).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met werkplaats naar ontwerp van Van Meulebrouck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72369 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.