Burgerhuis met werkplaats naar ontwerp van Van Meulebrouck

Beschrijving

Rijwoning met werkplaats uit 1932 naar een ontwerp van architect Jacques Van Meulebrouck in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Lijstgevel met een ruwe, witgeschilderde bepleistering, van twee traveeën en drie bouwlagen, waarvan de vernieuwde kroonlijst de originele gevelaflijning met metalen buisreling verbergt. Vernieuwende planopbouw door het verspringen van de trap vanaf de tweede bouwlaag naar het midden van de venstertravee.

De gevel vertoont een subtiel spel van in- en uitspringende geometrische vlakken: de verheven borstwering in de smalle deurtravee die de inkompartij accentueert, en het verzonken muurvlak van de garagepoort onder een rechthoekig balkon met een metalen reling, uitlopend in twee tot kroonlijsthoogte opgetrokken muurpijlers. De inkomdeur en garagepoort uit metalen schrijnwerk bevatten nog de oorspronkelijke diefijzers. In de grote rechthoekige vensterpartijen gedeeltelijk vervangen schrijnwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, doss. 92480 (bouwv. 22.12.1932).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie