erfgoedobject

Stadswoning van 1933 naar ontwerp van Van Meulebrouck

bouwkundig element
ID: 72371   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72371

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1933 door architect Jacques Van Meulebrouck ontworpen rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. Een bossage plint draagt het gevelparement van platte gele baksteen, gemetseld in halfsteens verband met afgeschuinde lintvoegen, en ter hoogte van de verdiepingsovergangen uitgewerkt als doorlopende dubbele rollagen. Het middenrisaliet in de bovenbouw wordt gevormd door een bakstenen erker met Franse balkons voorzien van smeedwerk balustrades, met aan weerszijden kleine rechthoekige vensteropeningen met hardstenen lekdrempels op licht verheven bakstenen consoles. Origineel schrijnwerk van vensters en deuren met horizontaal en verticaal verdeelde bovenlichten en diefijzers.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92816 (bouwvergunning 28.08.1933).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning van 1933 naar ontwerp van Van Meulebrouck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72371 (Geraadpleegd op 03-07-2020)