erfgoedobject

Modernistische burgerwoning naar ontwerp van G. Vossius

bouwkundig element
ID
72372
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72372

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar een ontwerp van de Luikse architect G. Vossius in 1935 opgetrokken modernistische burgerwoning bestaande uit twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met houten kroonlijst op klossen en consoles. Het gevelparement bestaat uit platte geelbruine baksteen, gemetseld in Noords verband met geaccentueerde horizontale voegen, en verrijkt met geprofileerde en gesculptuurde accenten in blauwe hardsteen. In de brede venstertravee domineert een rechthoekige erker met een centrale bakstenen pijler en hoekvensters met ronde opstanden, onder een balkon met smeedijzeren balustrade tussen twee bakstenen pilasters met deksteen. In de smalle deurtravee : een portiek met getrapte en afgeronde hoeken en een inkomdeur met glas-in-lood-bovenlicht onder twee weinig vooruitspringende luifels en de verheven borstwering van de tweede bouwlaag. Origineel houten schrijnwerk met guillotineramen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 96024 (bouwvergunning 31.10.1935).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistische burgerwoning naar ontwerp van G. Vossius [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72372 (Geraadpleegd op 15-05-2021)