Hoekhuis dat in het laatste kwart van de 18de eeuw opgetrokken werd ter vervanging van twee woningen die samen "De Hertog van Brabant" genoemd werden.
Baksteenbouw met verwerking van blauwe hardsteen en witte natuursteen voor deuromlijsting, hoekblokken, hoekketting, cordons en thans gedichte steigergaten. Tweeënhalve bouwlaag en zeven traveeën -drie in de Eikstraat en vier in de Boekhandelstraat- onder een leien zadeldak. Ontpleisterde lijstgevel met verkleinende vensters, oorspronkelijk beluikt op de begane grond, en toegangsdeur in een rechthoekige, natuurstenen omlijsting. De gevel wordt horizontaal geleed door de deels zandstenen, deels natuurstenen plint, de cordonlijsten -boven een geleed profiel ter hoogte van de tweede bouwlaag- en de ver uitkragende gootlijst. Aansluitend twee bouwlagen en twee traveeën tellend breedhuis in de Eikstraat dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het in januari 2001 gesloopte pand "De Gulden Librije", later bij "de Clyne Sterre" in de Muntstraat hoorde en uiteindelijk bij het hoekhuis gevoegd werd. Minstens tot het begin van de 17de eeuw opklimmend pand met deels aangepaste kruisvensters -beneden onder dubbele ontlastingsboogjes-, muurankers en een natuurstenen cordonlijst. Voorts rechthoekig omlijste deur en sporen van een gewijzigde ordonnantie.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)